Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘Ramadhan’

Salam all. Lama sungguh tidak mengupdate blog. Tapi hari nie saya cuba mengupdatenyer…

Alhamdulillah projek biskut raya berjalan dengan lancar dan semua biskut2 nya habis dijual. So no more!!

Biskut Raya 2009Biskut raya 2009 juga

Oh ni gambar snap b4 raya..sbb tue banyak lagi..duk cibuk jual2 utk org sendiri punya tak beli pong! Last minit order. Sib baik der lagi….phewww! Penting tu sbg buah tangan untuk fil.

Cornflakes madu

Biskut Cornflakes nie saya buat atas permintaan ibu. Dia terliur sangat2 nak makan biskut Cornflakes. So sempatlah buat sket. Takla susah nak buat, kacau butter dgn gula atas api slow then masukkan sket peanut butter then dah masak gaul dgn cornflakes pulak. Pastu curahkan madu…done!  Lazat & berkrim…kehkeh..

Hadiah di bulan puasa

Hadiah dari Majalah Maskulin..Beg Raket Babolat..

Rezeki di bulan puasa

Company hubby bagi RM150 voucher Mydin, RM150 voucher The Store untuk shopping raya…alhamdulillah…atas tu resit barang2 dapur shopping kat Mydin Shah Alam sebanyak RM157…hmm  panjang jugak…baru penuh peti sejuk setelah berminggu kosong tanpa diisi makanan :p

Lauk berbuka

Peti sejuk dah penuh, aper lagi masaklah lauk untuk berbuka! Memandangkan duduk sorang2 jer, takde selera sangat pun nak makan. Masak ala2 kadar jer lagipun saya bukan pndai masak pun! :p

Pencuci mulut

Nie pulak buah-buahan pencuci mulut. Sebelum tido tgok tb jup layan perasaan sorang2 sambil makan buah pencuci mulut nie….haihhh!

Jem Oh Jem

Hari Jumaat bos bagi half day. Sapa yang raya kat KL kene balik ptg cam biasa. Hehehe..Aper lagi kalau dah half day tepat je kul 12.15 punch card, terus pulang ke rumah. Oh sebelum tu singgah amik adik kat HUKM Cheras tu. Lepas Nilai jer start jem..alahai..ramai sungguh org atas jalan. End up sampai rumah dlm kul 3.30. Sungguh lama!! Sungguh bosan!

Jem lagi

Hari Sabtu bertolak balik ganu. Esoknya Hari Raya!! Jem lagi..kat K.Pilah pulak…berjanggut lama!!! Sonotnya dapat balik kampung jumpa saudara mara walaupun Isnin dah kene balik Senawang balik, Selasa kene balik KL dan Rabu dah start kerja! Argghhhh sungguh bosan!

Alamak dah pukul 8.03 am. Keje dah banyak nih…

Sekian. Terima kasih.

Read Full Post »

Last week dapat bwite gembira. Sukanya..sukanya…projek sekut raya akhirnya menjadi kenyataan..

Company OPQ

Almond Roche 25 500 biji

Biskut Cheese 25 500 biji

Bolehla langsaikan hutang piutang pasni (wah macam banyak je bunyinyer..). Kurangla sket  beban perbelanjaan nak masuk rumah baru, dgn nak raya lgi….haihhh! Untie N mmg gembira giler bila projek nie jadi kenyataan. So kepada sesiapa yang dah order tu, jangan risau tau..korang akan dapat biskut korang tu..don’t worry k…Jadi makin banyaklah perkara2 yang perlu diuruskan dalam bulan Ramadhan ni. Doakan kami berjaya! Untuk penghantaran sekut2 tu ktorg yang settlekan. Risau jugak nie nak bawak 1700 kotak. Harap2 semua ok. Makin bizi.Bizi..

Kemaman

27 balang biskut

10kg Popia Pedas

UKM, Bangi

So far orang dah order 53 balang. Esok akan buat delivery ke Bangi. Tak pasal-pasal ada ejen pulak kat UKM Bangi nieh. Niela baru dikatakan penghantaran yang berbaloi-baloi!

ohh tambah lagi order hari ni…hebat2..ejen saya nih…!

Nilai

So far dah order (ohhh kene check dulu…banyak muka surat tuh…)

Lagi 2 location (dalam 10 balang) still pending lagi..

Putrajaya

Ada permintaan dari ofis Abah. Siap call kat Sabah tu tanya, taknak jual biskut raya ke? Tuela nak buat camne. Siapa pulak yang nak hantar2 nie….alahai…macam tak sempat je nak uruskan…dah ler diorang nie kalau dah order memang takleh lawan mane2 tempatla…banyak gilerrrr….tapi still dalam pertimbangan…kene discuss dulu dengan abah and hubby….

p/s: Biskut sedap kene dinikmati bersama, takleh nikmati sorang2 jer 🙂

update:

(malas nak buat entry baru, update kat cini je. Aci tak? Ahhh, aci ajerla..)

2 hari sebelum Ramadhan sampaila voucher yg da bertahun tunggu. Ingat penganjur (Petronas) dah uat2 lupe :p

voucher big apple

Next day nyer terus redeem kat The Curve. Sehari sebelum Ramadhan, nielah lunch saya dgn encik suami. Tadaaaa….

Big AppleBig Apple 2

Dah la pose..sedap pulak tgok makanan bulat-bulat bercorak ni. Niela pertama kali makan Big Apple. Mujurlah percuma. Boleh jugak try. (Orang lain tah2 dah naik muak makan kot, kita bru nak try makan :p). Pada pendapatan saya Big Apple lagi best dr Dunkin Donuts tu sbb ia kurang manis. Sesedap rasa je…nak lagi..nak lagi…

Preview gambar kitchen sket yg masih lagi bersepah2:

dapur

p/s: Gambar diambil guna henfon hubby (Blackberry). Henfon saya boleh pulak tertinggal kat rumah Senawang. Ish ish…

Read Full Post »

dugaan..

hye ! sedar tak sedar kita dah hampir ke akhir Ramadhan kan. mesti ramai yang dah mula cuti-cuti NAK BALIK KAMPUNG!!! dalam kepala dah terbayang2 nak shopping raya..yerla beberapa hari jer lagi Aidilfirti akan menjelang tiba. SELAMAT JALAN SEMUA!! 🙂

Bulan Ramadhan memang banyak betul dugaan yang datang. First week of Ramadhan mesin basuh kat rumah buah hal. dah taknak berfungsi pulak die. Kene lah hantar kedai. Part pulak takde. kene order dr german mane tah. Haiyyaahhhhh! ini mesin basuh sangat teruklah..time2 nak raya nielah die nak merajuk. Cian dier..so hampir 2 minggu kami guna mesin basuh yang dipinjamkan oleh org kedai tuh. baik hati jugak cina nieh. perihatin! kalau tak 2 minggulah kene hantar dobi jawabnya. After 2 weeks baru dapat balik. So kene charge RM600. haduhhhhh sangat mahal….. 😦 tapi kalau beli baru harga RM2000+. REpair ajerla….selesai!

Fyi me and my husband nie weken husband & wife ok. i bole jumpa my husband only on thursday and on saturday kembali semula ke Kemaman (outstation). Sob! Sob! sob! serius mmg tak feel langsung! abistue nak buat camne kan..okeh back to my story… khamis pon menjelang tiba. so my dear hubby nak balik ikut Muadzam Shah bcoz tade sape yang tumpang dia and beza pon dalam 70km. Tade tol & sape yang penah lalu jalan tue memang sangat sunyi sbb tak banyak kereta & sangat gelap. scary wokey! Ada ladang getah aje kiri & kanan. Normally dia ikut KL. Balik ramai2. Khamis tue hubby bertolak pukul 5.30pm. yeahhhh i know..lambat kan? sepanjang me & family lalu kat citu alhamdulillah nothing happened. so i pon taklah bimbang sangat. tapi bimbang juga sbb my dear hubby drive sorang2. suddenly dapat fon call “yayang, bie terlanggar babi…..” & then “..tut! tut!….putus plak talian fon. what!!!!! ohhh takutnye saya…..SANGAT TAKUT!!! mestilah i risau tahap gaban kan…tried call him back tapi  tade talian. biasalah dlm hutan….i hate MAXIS!!!!! pastue ape yang jadi..taknaklah cerita…yang penting my dear hubby SELAMAT…b, saya sayang b…sangat sayang.. (pliss abaikan statement nie…hanya utk bacaan hubby saya aje..:) )

saya pulak sepanjang minggu ni hadapi BATUK yang sangat teruk!!! teruk sangat! siap ader kahak2 hijau kuning tue lagi…yeahhhh i know u ol geli kan! okey! fine! seriusly…mmg sangat terseksa. tekak rase perit sesangat, kepala pusing2, dada terasa sangatlah sakit, badan tak bermaya. dah la bulan buasa tak boleh minum air…huhuhu…so semua benda tak kena. sampai jari terkepit di pintu kereta …pintu ‘VIVI’ hitam. sob! sob! sob! sangat sakit…3 hari kebas, bengkak, lebam. time lap pinggan pulak tetibe pinggan nasi tu terlepas dari tangan. aduhhhh! mujur tak pecah…sebutir RM40+ kalau tak habislah kene marah…uwaaaaaaaaaa! wat happened to me! till now.. batuk tak jugak elok2…dah makan ubat klinik. tapi nape taknak baik. dalam hati nie, adakah aku terkena jangkitan bronkitis? uwaaaaa…..saya sangat takut….

…just now ain balik dr sekolah. my sistas..she works as a teacher . dapat anugerah cikgu paling bergaya! masa hari Guru …budak2 yg vote. kahkahkah..the best part ..bawak balik hadiah seguni…dah mcm santa clause..best jugak jadi cikgu nieh…cikgu sekolah rendah..serious budak kat sekolah klia tue bg hadiah best2..kek coklat sebijik, tudung, tupperware, pen pilot, …and so on…ohh tak ingatlah sbb banyak. jelessssss! oppsssss back to my story…….

ain accident! cian ‘LISA’. dekat2 nak raya nie kene masuk bengkel pulak…dugaan..dugaan..nasib baik dia tak ape2..selamat balik..yang lain2 tue tak kisahla…… macam2 dugaan kan…?

so..esok..my little sweet darling balik dari hostel..tak sabar nak jumpa dia..esok pon my dear hubby balik..yeay..HAPPY NYER! yeah esok MAKAN BESAR!!!!! esok nak buat lagi cookies..ohh  cookies yang buat hari tue dah habis…semua request nak lagi..esp ibu..hahahhaa….baiklah esok saya buat ye ibu. sayang ibu! sok nak buat cornflakes madu. (pertama kali nieh nak buat! ) esp for my dear hubby… 🙂 hmm..memandangkan dah nak raya, so i tak dapat nak update blog..takkan la malam raya nak update blog jugak kan…over betul tue. begitu berdedikasi.. :p ..jumpa lagi lepas raya…kalau ader gambar nanti bole load. saya pon nak tgok gambar raya blogger lain tau. takpon letak dalam friendster. mari kita same2 load gambar raya! 🙂 so dengan itu…

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI UNTUK SEMUA….

Read Full Post »

salam, wat a boring sunday..woke up late today. after sahur terus tido until midday baru nk celik mata! nasib baik hubby tader. kalau tak agaknyer pukul 1 baru terkedek-kedek nk bangun ;p nape penat sgt nieh..ohh..i have to prepared berbuka dishes for a week! parent pulak time inilah diorang nak pergi holiday. honeymoon di bulan Ramadhan? eh taklah. outstation actually. since abah back to Putrajaya with new post, asik travel je seluruh Malaysia. after Raya both mum and dad nak pergi Labuan pulak. hmmmm…awal2 lagi ibu dah babai2 kat we ol. sabar jerlah!

saturday..cooking day with hubby! wahhh best sangat. spending time with you mmg menceriakan hariku. its always fun being with you, sayang. tak sangka hubby nie ader tokoh jadi chef. we should really do this more often kan. ia merapatkan lasih sayang antara suami isteri..gitu! awww! hmm ktorg decided nk uat puding azief, ayam masak wangi sri azief & cookies famous azief. so gedik kan?! wahkahkahkah…so nielah hasilnya….

Photobucket

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

seriously kalau masak sorang2 mmg penat. tumit nie rase retak seribu. dahla bulan Ramadhan..(ceh itew alasan semata2!) yerlah seawal pagi da masuk dapur smpilah berbuka memasak. nak terpengsan jerk rase. hmm memasak perlu stamina yang tinggi! tapi dgn adernye hubby terus penat hilangku ini. cewaahhhhh! hubby kamu cintahatiku 😉 bertambah semangat lagi ader…thanx b sbb msuk dapur together2..masak sme2..:) kalau u ol nk tau ayam marinade tue my hubby la yg offer nak goreng. hehehe…abis die kne bermandikan minyak masak. ayam nie plak satu hal..gedik! time tuelah die nk terpercik cne cnie…tpi hasilnya marveles!! the best part is i terpesona tengok my hubby chopped serai, bunga kantan, daun limau purut just like a chef! within a minute selesai semua…bravoooo! u melt my heart :0

tat puding pulak very yummylicious…siap uat 2kali…kali pertama licin..kali ke-2 pon licin…cookies tue pulak walaupun xsehebat famous amos..tapi not bad..:) inilah biskut pertama yg kubuat…heeeeee….sebelum nie tak penah ader keinginan nk uat. tapi seriously mmg lintang pukang abislah dapo..ngeee..puding pon itulah hasil tangan yg pertama…seronotnyer!!!! semua  utk hubby tersayang…….

Read Full Post »