Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Food Review’ Category

Ahad. Setelah beli belah kecil2lan kat Jusco One Utama, terasa nak berbuka puasa kat Chilis. Tapi macam malas nak stay lama2 kat One Utama sebab nak balik rumah, kemas2 dulu baru keluar balik buka pose.  Ingat nak buka kat The Curve je. Taktaula pulak takde Chilis kat The Curve.  Pusing2, cari Chilis tak jumpa, ternampakla TGIF. Ader kosong lagi…aper lagi terus masuk untuk buka pose.

TGIF1

Siapa kat belakang tuh?? Macam kenal…

TGIF2

Lagi 30 minit nak berbuka…lamanya…perut dah mula kruik..kruik..mintak di isi…

TGIF3

Gambar merepek ape hentah…dah ler pakai seluar dalam je. Nampak pulak ala-ala selulit kat paha tu.. Buat hilang selera nak makan jer…

TGIF4

Tgok Mac and Cheese…selera balik…

TGIF4

Dalam nie macaroni and cheese yang dipadat-padatkan. Sangat lazat rasanya!

TGIF5

Chicken and Shrimp

Giler banyak BBQ sos sampai tak nampak ayamnyer…shrimp nyer pulak tertinggal kat dapur…:p

TGIF6

Makanan nie sunggunh mengenyangkan!! Sangat!

Hot Chocolate

Niela hadiah untuk diri sendiri setelah berpenat lelah menyental rumah..

Sekian. Terima kasih.

Read Full Post »

Yellow Cab

Hai all, nie nak cerita pasal Yellow Cab. Turun dari Genting Highlands last 2 weeks, singgah Ampang sebab terasa nak tengok muvi G.I.Joe kat Galaxi Ampang. Tapi sebelum tu kenala isi perut dulu. Nie kisah sebelum demam panas aritu yer.. 🙂

Sampai Ampang perut nie terasa @ mengidam sangat2 nak makan kat Yellow Cab. Tak tau pun wujud tempat nie. Setelah membaca Fotopages Cik Wawa, barulah tau Yellow Cab ni wujud. Sementelahan tgok pizza nya yang sangat tempting itu, sehingga hampir meleleh air liurku ini. Sesiapa yang nak tgok silalah ke Fotopages Cik Wawa nie yer.

Yellow Cab

Menyilau-nyilau bike nie…

Yellow Cab di sini yer tuan/puan..

Yellow Cab di sini yer. Betul2 mengadap Ampang Putri Specialist Hospital

Nak mamam ape yer?

Suami terchenta tgah pilih2 nak makan ape..

Tagline: When you want Great Pizza, Call a Cab.

Yeay, Pizza dah ciap! Laparnyerrr..

New York's Finest

New York’s Finest 10”

Italian beef sausage, chicken ham, beef pepperoni, beef bacon, ground beef, black olives, mushrooms, onions, red&green bell peppers

Nyummm…nyum…sedap sungguh!

4 keping sorang. Percaya tak saya makan 4 keping pizza, habis!!!

Chicken Wing

2 ketul sorang Chicken Wing. Habis licin jugak saya makan, cian encik suami takde can nak “paw” saya punyer…hekhek…

Passion. Perfection. Pizza.

Yello Cab takde set2 macam Pizza Hut yer. Semua ala carte. Hah pandai2la bawak diri, nak order yang mane….

Harga Pizza bermula dari RM19 – RM69.70. Ada 2 jenis iaitu Classic Pizza & Speciality Pizza. Ada 3 saiz iaitu 10″ , 14″, 18″.

Selamat mencuba!!!

Read Full Post »

Korang dah try Pizza baru? Hmm tgok iklan macam best kan. Kami berdua dah try pizza ni. Hari Isnin 2 minggu lepas kot!

Darling dear kebetulan MC hari Isnin. Dah ler tak cihat, kene pulak temankan saya interview di PTPTN jam 9 am di Damansara Height. Jauh betul nak g dari Senawang ni. Dalam 78km kalau refer google map. Cam biasa ktorg g PTPTN ni guna GPS dalam Blackberry je. Insya-Allah tak sesat. Yerlah dahle pagi2 org bz nak g keje. Silap jalan je dah boleh lewat berjam.

Sampai je perut buat hal. Saya mmg macam tu..kalau minum susu or breakfast. Pagi b4 pergi tu saya sempat le makan karipap dgn hot nescafe. Lagi tak best.. walaupun saya org ketiga yang tiba utk sesi interview pagi tu, dalam list pulak nama saya yang ke-4..tapi nama saya yang dipanggil sebagai orang pertama untuk di interview. Sabar jerla…Tak sempat den nak bernapas..dah sesak nafas balik. Keluar je, abis semua tanya soalan2 interview. Hehehhee…

Selesai interview terus chow balik Senawang. Perut dah lapar,  terus la ke Alamanda untuk makan. Pusing2 tak tau nak makan ape. Darling dear suggest makan pizza.Dia nak try menu baru pizza.

Exotic Mediterranean

Nie le set baru pizza…macam menarik untuk dicuba…kan?kan?

Mediterranean Chicken Pizza

Mediterranean Chicken Pan Pizza

Creamy Chicken Baked Rice

Creamy Chicken Baked Rice

Masa kami makan nie takde orang lagi kat dalam Pizza Hut ni. Yerlah baru pukul 11 lebih. Diorang pun tak abis setting meja lagi. So lame jugakla menunggu. Boleh kata mediterranean chicken nie best jugak. Takla muak sangat nak makan. Alah macam pizza2 lain jugak. Macam tak banyak beza je.

Tapi creamy chicken baked rice nie mulanya macam xnak order, Tapi disebabkan fizikalnyer menarik, tergoda la jugak ktorg mengordernyer. Mmg nampak menarik pun. Dalam tue ada sotong, udang, ayam…tapi rasa die alamak spoil habis. Tawar! Tak sedap langsung.  Ada tertinggal bahan agaknyer. Macam makan nasi biasa je. Sedap lagi nasi goreng yang mak saya or mak korang masakkan tuh.  Mujurlah ader jugak seafood penambah perisa, capsicums (merah& hijau) penyedap suasana. Haduiii…Sudahnyer darling dear yang kene abiskan! Tak taula kot2 lain tempat lain pulak rasanya…..

Read Full Post »

Masjid pun dah buat makan-makan special utk abah, Untie Z pun dah ajak ibuabah minum petang sama-sama, Tok Mek pulak siap buat nasi dagang untuk abah…(kebtulan bertembung pulak dgn majlis kt Masjid..sudahnyer ktorg je yg datang wakil abah..tolong isi perut…hihi…) last day..barulah turn ktorg anak-anak pulak uat makan-makan. Hmmm tak sempat nak masak-masak special utk ibuabah… so makan luar ajerla…mlm tu we all had farewell dinner for ibu and abah. Sob..sob..sob..

So mlm tu aper lagi…ktorg menerjah Mama Chop & Papa Grill  di Stadium Paroi. Malam tu tak ramai orang. Fuhhh nasib baik. Kalo tak berjnggut jugak nk tunggu ni. Malam tu Western lagi…jom tengok ape yang menarik!

Mama Chop & Papa Grill

Niela kedainya…tak tahu pun ader kedai makan western kat Stadium Paroi nie..Mama Chop Papa Grill nie banyak cawangan di Malaysia kan? So tak taula pulak ader cawangannyer kt Senawang nie..kikiki…di recommend oleh Dr.N sebelah umah nie..katanya sedap……

Chicken grilled with cheese and brown sourceChicken Black PepperChicken Marylandhmmmm

Nak explen satu-satu menu kat atas ni takleh jugak sebab terlupa la nama. Tempat nie bolehla dikatakan sedap kat area Senawang ni. Cuma servicenyer agak lambat. Myb sebab kurang pekerja kot. Lame betol menunggu…dah lama tunggu baru sampai 3 hidangan. Yang ktorg order 7 hidangan…bila 3 tue dah habis barulah sampai lagi dua…tak lama lepas tu barulah sampai lagi yang bakinya. Sudahnyer macam tak seronot langsung nak makan.  Bukan lambat aje, staffnyer langsung tak mesra pelanggan. Nak amek order muka mcam nak tak nak je. Agaknyer banyak tanya kot…takpun lambat order…hello mestilah nak belek2 menu dulu…ktorg ader 7 org…menu pulak bagi satu je. Pastu bukan nak tolong bagi pendapat ke ape…aperrrdaaaa….Cicak pun banyak merayap-rayap kat bawah lampu2 yang ada kat tepi dinding. Dahler gebu-gebu pulak tu…Hmmm agak membantutkan selera makan…takperla yang penting perut kenyang…makanan pun not bad! Sape-sape yang duk Seremban or Senawang..or sewaktu dengannya…tryla….:)

Read Full Post »

Alhamdulillah, rezeki menang Alamanda Mother’s Day Contest. Salah satu hadiahnyer menang voucher RM100 di Bayou restaurant. So aperlagi jommmmm kita serbu Bayou! Masa utk makan FREEEEEEEE!!!!!

Bayou

RM100 voucher

Hmm masa saya dapat voucher nie puas la saya fikir, aderke wujud Bayou Restaurant ni kat Alamanda? Apesal mcm tak penah dengar pun? Korang penah dengar? Hmmm…tah mane2la pulak restoren yg die bg ni. Tak boleh nak bayang camne keadaannyer. Google pun takde makna jugak sbb tak jumpa! Tanya jugak kat diorang2 nie. Semua cam tak penah dengar. Semua berprasangka buruk. Ceh Alamanda bagi restoren Cine. Nak makan ape kat restoren cine?…bunyi ala2 cine je. Takperla..so lepas bincang2…pujuk2 ibuabah..diorang pun setujula nk g Alamanda. Susah wooo pujuk semata2 nk g makan. So aperlagi call la utk buat reservation.  Hasil survey dapati Bayou adalah Western Food. Hmm okehlah tu! Reservation dah buat.  Dah alang2 nk ke sane, sempatla ajak abah ke Measat amek hadiah…Hadiah lagi! Kikiki….sempat lgi…dah alang2 pergi alamanda. Amek jerla kan…

:)

Gilerlah..deodarant harga RM109 tuh! Untuk ketiak jer pun…mahal giler. Wakaka…Kalau saya ampun mmg saya takkan beli! Psssttt…jangan tak tau.. rumors mengatakan bahawa deodarant antara faktor penyumbang breast cancer!!! Tak takut kerr?Auuuuuww..saya takut!

Dermalogica Environmental Control Deodarant

Dermalogica Environmental Control Deodarant – RM109

Hah nielah die deodarantnyer. Yang nie saya tak takut pakai, sbb mcm selamat je. Meyakinkan! Kalau dh harga Rm109 tue mestilah bahan2 yg digunakan elok kot. Free from irritating Aluminium Chlorohydrate and S.d. Alcohol. Hubby kata bau serai. Wangi! Lepas pakai…serius mmg best gilerlah deodarant nie! Biler sapu kt ketiak (ooppssss! lucah sket…hihi..) mcm takde rase ape pun…sbb die tersangatla kering. Melekit mmg jauh sekali. Rasa mcm tak pakai deodarant pun. Mmg selesa giler! Huh..niela pertama kali seumur hidup pakai deodarant yang tersangatlah bestnyer! Ehhhh…helllo! Nie nak citer pasal makan ker pasal deodarant!?

Ohhh..ampun semua. Back to Bayou story…sorry yer semua…melarat pulak…haihhh…ohhh sebelum tu ttibe  pagi mase tgah bincang2 tu…depan rumah saya PEK! PEK!PEK! (bunyi motosikal nyer hon..) Ehhh kurierla…hubby  bergegasla keluar sign. Hmmm surat utk sayalah…suspennnnn….Bukak2 surat jer tadaaaaa….

The Star

Cek RM50!!!

Hoooo yeay! Macam paham2 jer duit ilek. Niela pertama kali menang duit cash..wakakakaka….Walaupun RM50 tapi tetap duit!!!!!! Hmmm cmne pulak boleh menang nie? Contest ape? Ohhh rupanya hantar photo. Seronot la pulak..sekeping photo pun leh dpt RM50. Okeylah kan….? Wahhh makin bersemangat nk amek2 gambar nie..psstttt…photo yg menang nie hubby yg snap! Saya tukang pilih dan tukang hantar! Hahahahha….Nak tau tak sejak kawen dgn hubby saya nie, barulah saya pndai sket bab2 photography ni. Saya belajar dr dier. Gambar2 yg saya amek pun boleh tahan gak tau! (cewaahhhh angkat bakul sendiri nampak!!)  Tapi tak sehebat suami saya ler…(okey saya dah turunkan balik bakul yg saya angkat tadi…..hehhehe) Hmm bestnyer kalau ader dslr camera. Saya dgn suami suka photography!!! Hmmm lepas kawen dulu saya dgn hubby plan nk amek gamba outdoor dgn Mukhriz Latif@ Moqh. Nak theme urban gitu. Tapi budget pulak takde! Kacau betul..nak amek moqh kene ader RM1550 (harga sekarangla…tue harga promosi okey! extended sampai end of May).  Moqh pun ader buat contest gak dulu. Pemenang boleh dpt free shooting. Wahhh seronotnyer…hajat dihati mmg nak masuk…maklumlah saya kan contest freak…tapi apakan daya bz pulak time tu…dahler soalan2 die mencabar giler…Helllooooo…apehal merapu pasal photography pulak nih…haih tuela…banyak pulak nk citer….okeh2 back to Bayou story….

Hah back to Bayou Restaurant….sampai je Alamanda..wajibla cuci mate shopping2 dulu. Takde pulak berkenan di hati…perut pulak dah mula nyanyi2 lagu Green Day terbaru… 21st Century Breakdown. Menunjukkan bertapa lapar perut ku ini. Terusla mencri2 di manakah Bayou. Rupa-rupanya ini….mmgla tak penah nmpak!

bayouBayouBayoumenu

Entree menu di Bayou Restaurant. Hmm ktorg pergi 5 org. So ktorg order yg nier ajerla…sbb nak cukupkan RM100 hahahaha…menu lain RM20 ke atas…

grilled fish filet

Ini adalah Grilled Fish Fillet served with chips and lemon butter source…sedap!

Chicken Tempura

Chicken Tempura

Char-Grilled Honey Glazed Whole Chicken Leg

Char-Grilled Honey Glazed Whole Chicken Leg

Mushrom Stuffed Chicken Breast

Mushroom Stuffed Chicken Breast (yang nie tak sesuai utk ibu2 dan bapa2..sbb agak masam)

Hah..itulah menu yg ktorg order…semuanya lima sbb lima org yang pergi. Masa ktorg sampai ader satu couple je yg tgah enak makan-makan dgn romantiknyer. Tempat nie mmg romantik betul…dgar bunyi air2..pastu ader lagu2 jazz yg dimainkan sambil ktorg makan…mmg santai betul. Dahla makanannyer not bad..boleh dikatakan sedap…yg paling best ialah menu ibu saya “Grilled Fish Fillet served with chips and lemon butter source”. Simple but very nice! Staff die pun tersangatla baik…die explen dgn sabar semua menu2 nie. Recommend ape yang terbest..then recommend pulak yg mane sesuai utk mum..mane yg sesuai utk dad …baguskan? Lama betul  nak order ni. Maklumlah 1st time makan kat cini. Lucky Bayou have her as employee…Hari itu adalah hari Ahd tapi hanya ktorg je sefamily yg sedang enak mkn dlm Bayou. Hmmm privacy betul..mcm dah book satu restaurant pulak. Rasanya mesti org tak perasan kot! Hah..lepas nie ktorg akan dtg lagi..utk try menu yg lebih mantap!….itupun kalau ader rezeki 🙂 Insya-Allah…..

p/s: Happy Mother’s Day Ibu 🙂

Read Full Post »

mcdonalds-logo

My heart beats faster, jolts and vibrations thruout my body, palms sweat and my vision blurs. There is bees buzzing in my ears and I feel faint. Then I start to feel like floating. I am experiencing panic attack! Just Kidding.. Hehehe…That’s my expression when I saw this leaflet;

Mc Value Lunch

Hello! New prices came in town!!

We’re mad about SPICY SWEET PRICE this month!

Old Prices..

Bye Bye old prices!! (at least for the time being)

Can you believe it? McDonald’s decrease their prices! Hey who knows maybe you won’t see prices at McD like this again in your lifetime. Maybe this is because the economy in the doldrums, so everyone’s got no money and even can’t afford to pay for burger McD. (Ohhhh! Just guessing!! 🙂 ) That’s why they are reducing prices. Like Karl Lagerfeld said about the economic crisis “We have no budget. We do what we want and throwing money out the window brings money back through the front door!” He is a German fashion designer, one of the most influential  designers. Hey, I don’t wanna talk about fashion rite now. I’m talking bout Mc Donald’s rite now. Hello!!

Frankly speaking I rarely eat fast food and often don’t like it (I am on a good diet and eat and drink NO sugars..hihi..). My excuse is that I’m in a hurry and really starving to death! So i need some thing are very easy and fast. The one place that I would choose to eat at would be McD! Before this most of Malaysian believing the Mc Donald’s fast food chain gave a portion of its profits to Israel after its assault on Gaza. So do I, boycotting McDonald’s. But after reading this statement in the newspaper and the Internet I stop do so. They said:

McDonald Malaysia
Maybe McD is victim of Internet and SMS rumors.  Thought hopefully it’s the truth statement and consistant :0

Hey guys, i saw this ‘Rumah Ronald McDonald‘ when i sent my sister back to Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia. She’s currently a third year medical student at Universiti Kebangsaan Malaysia. Wow, this is the first time i saw Ronald McDonald house! hahahhaa…curious to know what is inside..hmmm..what i konw is Ronald McDonald Children’s Charities Fund of Malaysia (RMCC) was set up to improve the lives of underprivileged kids.

Rumah McD PPUKM

Foerget the house and now lets talking about the contain in their food. Such as burgers and fries. Let’s start with fries.

Healthy fries?

There’s no doubt: fries are one of Malaysia favorite fast foods. We are talking about deep-fried potato strips, after all. But in the wonderful world of fast-food fries, there’s a big difference in how much calories, fat, and “bad fats” (saturated and trans) you’ll find in a serving of fries, based on where you buy them. When I googling the net I found that research shows the second lowest is McDonald’s small fries, which ranked second lowest in calories, fat grams, and “bad fats.” (for fast food lover, don’t you think its a gud news??)

Malaysians love chicken and beef in a big way. But at McDonald’s don’t worry they’re made with only from pure halal beef with no additives, preservatives or flavour enhancers. The beef patties are cooked without the addition of fats or oils. Hmmm..That’s it. No additives, no fillers, no binding agents (you guys may refer here). They are also enclosed nutrition information on the tray (hope you guys perasan!) as part of their commitment in promoting ‘Balanced, Active Lifestyles’. For what? Of coursela for you to plan a balanced diet!

Nutrition Information

‘Have You McValue LUNCH-ed This Week?’. Me? Done. Its been a very very long time since my last meal at McD. Last saturday it is yet another time for us to go for prizes collection. From Seremban we went to Alamanda, then straight to Plaza Damas, and then headed to One Utama. But then we got lost, haiyaaahhh…KL street really confusing.  Since we haven’t really eaten lunch and my tummy was already playing an unpleasant orchestra, we decided to settle down our lunch at  McDonald’s Mid Valley. Can you see how my darling hubby and I enjoy our meals together after long time no eating McDonad’s! OMG!! I ordered my favorite Irresistible Spicy Chicken McDeluxe – RM7.95. It has already become my habit… to take photo of what I eat…. 🙂

Spicy Chicken McDeluxe

100% HOTSTUFF!! OMG! Its so delicious! Can you see, the buns were round, the chicken patty was bigger than the buns!

Spicy Chicken McDeluxe2

The burger toppings had that white sauce. After putting the chillies on the chicken intent to make it hotter, its the best time to gobble it down!

Yummmmmmmyyyy!!

NNnnyummmy..Heeeee…Wish my mouth was big. Gros! yeah..I know..nobody recognize me anyway..I feel so alive now! How do they make it taste so good?!?!

While darling dear ordered 1 set of Tasty Big Mac -RM7.95

Big&Tasty Bic Mac!

Yeahhhh…very Big and Tasty! Hearty appetite at McD.

Open face Big Mac!

An open faced burger with cheddar cheese on the second layer, diced onions and our famous pickles

Big Mac!!

Expression while having Big Mac!

Last but not least:

Filet-O-Fish

Filleting 1set of Fresh Filet-O-Fish – RM5.95. Remember, one fish meal a week keeps the doctor at bay! Hihi…

McDonald’s know how to make every meal special! McD-ficient!!!!

The reason why we choose McDonald’s because they serve you fast! Second McD’s offers great-tasting meals made from fresh, quality products that meet stringent food safety standards. More than that, McD’s promote  a balanced active lifestyle, which is all about getting the right amount of exercise and making the right food choices.  That’s y I’m lovin’ it!!

SO…we had a great lunch few Saturdays ago. We concluded that we had nice meal on that day at McD. Spicy Chicken McDeluxe really phenomenal! while Big Mac is fantastic and Filet-O-Fish make us speechless!!

…so guys..what are you waiting for??…go..and eat….:)  ……time is moving super fast now……..

Read Full Post »

Nasi lemak Tasik

Aritu ktorg pergi makan nasi lemak tasik. Gerainya di tepi tasik kat area Serdang. Dekat dgn UPM. Teringat masa zaman-zaman belajar dulu. Malam-malam jer ader mase terluang mkn kat nasi lemak tasik ni dengan darling dear. Eh, bukan merempit naik motor ok. Naik kereta.

Nasi lemak tasik nie sangat femes di kalangan pelajar UPM. Eh yer yer je..femes ke? Di kalangan warga KTDI (our college) mmg femes. Ape yang spesel, haaaa…die ada macam2 lauk. Lima enam jenis lauk utk dimakan dengan nasi lemak. Ada lauk ayam pedas, udang sambal dengan petai, telur rebus masak merah, sambal bilis, rendang kerang, paru masak pedas.  Yang penting sangatlah sedap. Sedap giler babaslah..

Niela Nasi Lemak Tasik.

img_0323img_0319

Tapi kan, baru-baru nie ktorg pergi makan kt cni, dah xmacam mantap giler babas seperti dulu. Tapi masih sedap. Dulu sampai termimpi-mimpi nasi lemak tasik nie. 3 malam berturut-turut mkn nasi lemak tasik nie pun tader hal. Penah bawak family datang makan kat cini. Lepas shopping kt Mid, bawak abah datang dinner kt cini. Dan memang abah akui, nasi lemak ini memang sedap! kesedapannya terserlah… Tapi kini. Hentahla. Bile check2 balik, tgok mcm semua sama. Tak berubah. Takkan tukang masak baru pulak. Takkan orang baru pulak yg amek alih nasi lemak tasik nie.

So kesimpulannya, bila tahun sudah berubah, rasa masakan pun berubah jugak….(tah ape2 nyer kesimpulan..). Ape kate korang try g makan nasi lemak tasik nie dan bagi komen. Nasi lemak tasik ini hanya dibuka waktu malam aje.

Read Full Post »

Older Posts »